Thursday, November 19, 2009

Go Green




Saya jumpe bookmark ni on my table hari tu, and being me yang sangat concern bukan saje untuk orang disekeliling tetapi juga ALAM SEKITAR!!..behind this bookmark ada sket info about plastik &alam sekitar which I listed below, PLEASE READ AND THINK ABOUT IT,



Adakah Anda Tahu?


  • Sebiji Cawan Plastik Mengambil Masa Lebih Kurang 50 hingga 80 btahun untuk mengurai

  • Lebih Kurang 1,200 bekas minuman plastik dan mangkuk buah salad boleh melitupi sebuah ruang tamu saiz biasa.

  • Hampir semua plastik yang PERNAH dibuat masih wujud pada hari ini!!

  • Pembuangan plastik telah menjadi isu alam sekitar yang besar dengan meningkatnya penggunaan plastik

  • Penghasilan plastik alam sekitar semakin penting dengan tumpuan diberikan kepada penguraian plastik.

So tips dari Cik Cutie Pie Lulabi Plak:

  • Kalau pergi pasaraya, agak2 beli satu barang je atau barang tu boleh disumbat dlm hangbeg anda yg besar tu x pyh la mintak plastik..saya wat camtu tau..tak caye tanye Cik Noordin sbb die slalu kene sound kalau beli satu brg mintak plastik huhuhuhu

  • Kumpulkan brg yg boleh dikitar semula kat umah..macam botol kicap, botol pencuci muka,surat khabar..kalau malas gi pusat kitar semula labelkan je plastik tu as "Barang Kitar Semula" jgn risau Pekerja Alam Flora tu faham punye..Sbb pekerja Alam Flora tu kamceng ngan gue..hahahhaha..korang pun kamceng2 la ngan diaorang..heheheheh

  • Dekat office tu, kalau rase2 benda yg nak di print tu bkn dokumen penting print kan aje guna recycle paper..

Actually banyak lagi cara nak amalkan kitar semula ni..cume semangat kene kuat..kang kalau bumi x larat nak tanggung smpah korang jadi cam citer 2012 plak..ahahahhaha...ape aku merepek ni..hauhauhauhau...


4 comments:

Noordiniologi_0758 said...

Cik Cutie ni mmg kuat merepek hehehe

pongek said...

mane ade cik cutie ni kuat merepek..bagus pe cadangan die nih..tp kn..rasenye die kitar semula tuh nk carik duit lebih kot..hehehehe..

Noordiniologi_0758 said...

caru duit lebey nak kawen hehehe

Fahiruz said...

marilah berbasikal ke opis